Pudding z Tapioki
14:40
To już trzeci przepis na moim blogu na fit pudding,ale tym będziecie oczarowani..nie ma osoby której ten deser nie przypadłby do gustu.Zdrowy,słodki,pełen małych,miękkich kuleczek.
Tapioka to produkt pochodzenia roślinnego a dokładniej mówiąc-skrobia z bulw manioku.Zawiera ona lekkostrawne węglowodany,jest hipoalergiczna,nie zawiera glutenu ani cholesterolu dlatego mile widziana jest u osób z celiakią czy miażdżycą.Tapioke możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością bądź zamówić przez internet.Koszt to około 15-18 zł/1kg.Dziś przedstawię wam bardzo prosty przepis na smaczny deser,który idealnie sprawdzi się w takie upalne dni jak ten.
Składniki na 2 porcje.
Mleko kokosowe 250 ml (krowie,sojowe,migdałowe..wedle uznania)
Tapioka 1/3 szklanki
1/4 cukru trzcinowego
ekstrakt z wanilii do smaku
Składnik na sos z mango
Mango-jedna sztuka.
Cukier puder 1/4 szklanki
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania.
1. Tapioke zalać mlekiem,dodać cukier,ekstrakt z wanilii,odstawić na pół godziny,po upływie czasu zacząć gotować na małym ogniu.
2.Tapioke gotujemy 15-20 minut,do czasu aż kuleczki staną się przezroczyste.
3.W między czasie kroimy w kostkę mango,dodajemy cukier,sok z cytryny,gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje(około 5 min) następnie sos blendujemy.
4.Ugotowaną tapioke przelewamy do pucharków,bądź szklanek,na początku będzie rzadka ale z czasem zgęstnieje.Tak przygotowany pudding odkładamy na 20 minut,po czym polewamy naszym sosem i wkładamy do lodówki.Deser możemy jeść od razu gdy będzie dobrze schłodzony.
Smacznego :)
Składniki na 2 porcje.
Mleko kokosowe 250 ml (krowie,sojowe,migdałowe..wedle uznania)
Tapioka 1/3 szklanki
1/4 cukru trzcinowego
ekstrakt z wanilii do smaku
Składnik na sos z mango
Mango-jedna sztuka.
Cukier puder 1/4 szklanki
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania.
1. Tapioke zalać mlekiem,dodać cukier,ekstrakt z wanilii,odstawić na pół godziny,po upływie czasu zacząć gotować na małym ogniu.
2.Tapioke gotujemy 15-20 minut,do czasu aż kuleczki staną się przezroczyste.
3.W między czasie kroimy w kostkę mango,dodajemy cukier,sok z cytryny,gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje(około 5 min) następnie sos blendujemy.
4.Ugotowaną tapioke przelewamy do pucharków,bądź szklanek,na początku będzie rzadka ale z czasem zgęstnieje.Tak przygotowany pudding odkładamy na 20 minut,po czym polewamy naszym sosem i wkładamy do lodówki.Deser możemy jeść od razu gdy będzie dobrze schłodzony.
Smacznego :)
Tapioka z sosem z mango/z musem jabłkowym |
Warianty smakowe
Pudding czekoladowy-dodajemy do gotującego się puddingu 2 łyżki kakao bądź gorzką czekoladę.
Pudding Malinowy-dodajemy do gotującego się puddingu 2 łyżki soku malinowego
19 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI zapewniam,że tak samo smakuje :)
Usuńnie używałam jeszcze tapioki ;) ale deser wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie dania. Myślę, że zjadłabym go nie tylko na deser, ale i na śniadanie! c:
OdpowiedzUsuńmój blog
no pewnie! :)
UsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, ale w życiu nie słyszałam o tapioce ( nie wiem czy dobrze odmieniłam).
OdpowiedzUsuńhttp://sar-shy.blogspot.com
Ja dopiero całkiem niedawno dowiedziałam się o niej,ale jestem mega pozytywnie zaskoczona :)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy wpis!
ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM
Nie jem takich rzeczy, ale ten deser wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńhttp://weruczyta.blogspot.com/
Wygląda super, myślę, że spróbuję kiedyś sama taki zrobić! Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, może zostaniesz na dłużej? :)
https://coscudownego.blogspot.com/
brzmi kusząco :D
OdpowiedzUsuńhttp://www.exality.pl/
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :)
http://bedifferent-ania.blogspot.com/
Kiedyś rodzice robili coś podobnego, a sama tapioka jest bardzo ciekawym produktem. Jestem fanką wszelkich puddingów <3
OdpowiedzUsuńMOJ KANAŁ NA YT
MÓJ BLOG
przepisy brzmią ciekawie, interesujące połączenie smaków :3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, zapraszam ♥
http://stylowana100latka.blogspot.com/2017/06/pamietnik-1.html
Fajny pomysł, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi trochę mus. Spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jutro się zabieram za jego przyrządzenie. :D
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG - KLIK!
Tapioka? Pierwsze słyszę, ale jestem strasznie ciekawa jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie puddingi ;)