Pudding z Tapioki

14:40


To już trzeci przepis na moim blogu na fit pudding,ale tym będziecie oczarowani..nie ma osoby której ten deser nie przypadłby do gustu.Zdrowy,słodki,pełen małych,miękkich kuleczek.
Tapioka to produkt pochodzenia roślinnego a dokładniej mówiąc-skrobia z  bulw manioku.Zawiera ona lekkostrawne węglowodany,jest hipoalergiczna,nie zawiera glutenu ani cholesterolu  dlatego mile widziana jest u osób z celiakią czy miażdżycą.Tapioke możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością bądź zamówić przez internet.Koszt to około 15-18 zł/1kg.Dziś przedstawię wam bardzo prosty przepis na smaczny deser,który idealnie sprawdzi się w takie upalne dni jak ten.






Składniki na 2 porcje.
Mleko kokosowe 250 ml  (krowie,sojowe,migdałowe..wedle uznania)
Tapioka 1/3 szklanki
1/4 cukru trzcinowego
ekstrakt z wanilii do smaku


Składnik na sos z mango
Mango-jedna sztuka.
Cukier puder 1/4 szklanki
Sok z połowy cytryny



Sposób przygotowania.
1. Tapioke zalać mlekiem,dodać cukier,ekstrakt z wanilii,odstawić na pół godziny,po upływie czasu zacząć gotować na małym ogniu.
2.Tapioke gotujemy 15-20 minut,do czasu aż kuleczki staną się przezroczyste.
3.W między czasie kroimy w kostkę mango,dodajemy cukier,sok z cytryny,gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje(około 5 min) następnie sos blendujemy.
4.Ugotowaną tapioke przelewamy do pucharków,bądź szklanek,na początku będzie rzadka ale z czasem zgęstnieje.Tak przygotowany pudding odkładamy na 20 minut,po czym polewamy naszym sosem i wkładamy do lodówki.Deser możemy jeść od razu gdy będzie dobrze schłodzony.
Smacznego :)






Tapioka z sosem z mango/z musem jabłkowym

                      

                      


                  

                   




Warianty smakowe
Pudding czekoladowy-dodajemy do gotującego się puddingu 2 łyżki kakao bądź gorzką czekoladę.
Pudding Malinowy-dodajemy do gotującego się puddingu 2 łyżki soku malinowego
























You Might Also Like

18 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. I zapewniam,że tak samo smakuje :)

      Usuń
  2. nie używałam jeszcze tapioki ;) ale deser wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie dania. Myślę, że zjadłabym go nie tylko na deser, ale i na śniadanie! c:
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, ale w życiu nie słyszałam o tapioce ( nie wiem czy dobrze odmieniłam).

    http://sar-shy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero całkiem niedawno dowiedziałam się o niej,ale jestem mega pozytywnie zaskoczona :)

      Usuń
  5. Nie jem takich rzeczy, ale ten deser wygląda pysznie.

    http://weruczyta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super, myślę, że spróbuję kiedyś sama taki zrobić! Dzięki za przepis ;)
    Zapraszam do siebie, może zostaniesz na dłużej? :)
    https://coscudownego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie :)

    Obserwujemy? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś rodzice robili coś podobnego, a sama tapioka jest bardzo ciekawym produktem. Jestem fanką wszelkich puddingów <3
    MOJ KANAŁ NA YT
    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  9. przepisy brzmią ciekawie, interesujące połączenie smaków :3
    pozdrawiam, zapraszam ♥
    http://stylowana100latka.blogspot.com/2017/06/pamietnik-1.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomina mi trochę mus. Spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie! Jutro się zabieram za jego przyrządzenie. :D
    MÓJ BLOG - KLIK!

    OdpowiedzUsuń

Subscribe